Triumph: Project για ηλεκτρική μοτοσυκλέτα!Συσπείρωση των βρετανικών δυνάμεων

Το επόμενο βήμα στην μετακίνηση –όπως όλα δείχνουν- είναι η μετάβαση στα οχήματα με ηλεκτρικούς κινητήρες. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν κάνει ήδη τις πρώτες του κινήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση. Ανεξάρτητα σε ποια χώρα εδρεύουν και ανεξαρτήτως σε τι κοινό απευθύνονται, όλες οι εταιρείες οδεύουν προς τα εκεί, στα ηλεκτρικά οχήματα. Μερικά παραδείγματα είναι η HD με τη Livewire, ο όμιλος Piaggio με την Vespa Elettrica (της οποίας της δοκιμή θα διαβάσετε στο τεύχος 595 του Ιουνίου), ενώ και η Kymco παρουσίασε το πρώτο της Superbike στην Eicma του 2018, κινούνται μοιραία προς τα εκεί. Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε οι υπόλοιποι κατασκευαστές θα δημιουργήσουν τις δικές τους προτάσεις στην τεχνολογία του μέλλοντος.

Η Triumph αποτελεί μια απ’ αυτές που στοχεύουν να μπουν δυναμικά στην κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων με την ανάπτυξη ενός concept μέσα στην επόμενη διετία. Για να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας η Triumph ξεκίνησε μια συνεργασία με τέσσερα μεγάλα ονόματα της βρετανικής βιομηχανίας, με Πανεπιστήμια και άλλους κρατικούς φορείς. Το εγχείρημα είναι επίσης συγχρηματοδοτούμενο και υποστηριζόμενο απ’ το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας & Βιομηχανικής Στρατηγικής της Βρετανίας και το Γραφείο για Οχήματα Χαμηλών Ρύπων μέσω της Innovate UK. Η εμπλοκή μάλιστα τόσων κρατικών φορέων υπονοεί πόσο σημαντική είναι η κίνηση όχι μόνο για την Triumph αλλά και για την ίδια τη χώρα και την οικονομία της.

Όπως αναφέραμε, ο σκοπός της Triumph είναι να δημιουργήσει αρχικά μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα. Για να το κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα και διατηρώντας παράλληλα το κόστος εξέλιξης χαμηλά θα χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία των εταιρειών με τις οποίες θα συνεργαστεί. Το TE-1 θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας και η Triumph θα είναι επικεφαλής του project, παρέχοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις της στην μηχανολογία, στο τομέα παραγωγής και στα συστήματα ασφάλειας, ενώ θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του πλαισίου καθώς και για την τελική μετάδοση.

Η Williams Advanced Engineering είναι μια ιδιαίτερα γνωστή βιομηχανική εταιρεία στους αγώνες αυτοκινήτων και όχι μόνο. Απ’ το 2014 προμήθευε όλους τους κατασκευαστές του πρωταθλήματος της Formula E μέχρι το 2018 που σταμάτησε. Από τότε μέχρι το 2020 αποτελεί τον αποκλειστικό προμηθευτή μπαταριών ιόντων-λιθίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Rallycross. Η τεχνογνωσία της όμως στις μπαταρίες και στα συστήματα διαχείρισής τους είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς είχε ενεργή δράση πάνω σ’ αυτούς τους τομείς στο πρωτάθλημα της Formula 1 απ’ το 2009. Η ίδια η εταιρεία αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της εμπλοκής της στην Formula E, μονάχα δύο απ’ τις μπαταρίες της είχαν παρουσιάσει κάποια βλάβη μέσα στην πίστα, ενώ πάνω από 1.000 αυτοκίνητα αγωνίστηκαν χρησιμοποιώντας τις μπαταρίες της χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Ως εκ τούτου προκύπτει ένα ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 99,5% στην κατασκευή των μπαταριών της που αποδεικνύει την ποιότητά τους. Ακόμη, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια, οι μπαταρίες ιόντων-λιθίου που κατασκεύασε ήταν οι πρώτες που πέρασαν τα αυστηρά κριτήρια και crash test της FIA. Όλη η τεχνογνωσία της Williams Advanced Engineering θα περάσει στο TE-1 της Triumph χωρίς να χρειάζεται να δαπανηθούν ευκαταφρόνητα ποσά για έρευνα και ανάπτυξη που εν δυνάμει θα τα επωμίζονταν οι πελάτες.

Η Integral Powertrain είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε μόλις πριν από 20 χρόνια και εξειδικεύεται στη δημιουργία ηλεκτρικών κινητήρων. Όπως η Williams Advanced Engineering έτσι και η Integral Powertrain έχει ενεργή παρουσία στους αγώνες μηχανοκίνητων και το 2018 συνεργάστηκε με τη Volkswagen. Για την ακρίβεια παρείχε στην γερμανική εταιρεία αυτοκινήτων τους ηλεκτρικούς της κινητήρες και τα συστήματα ανάκτησης ενέργειας, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να λάβει μέρος στην ανάβαση του Pikes Peak. Κατ' επέκταση, το e-Drive Division τμήμα της Integral Powertrain θα αναλάβει την εξέλιξη ενός ηλεκτρικού κινητήρα με ενσωματωμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας του ΤΕ-1. Αυτό βοηθά στη δημιουργία ενός συνόλου που θα είναι πιο εύκολο να εξοπλιστεί και σε αλλά μεταγενέστερα μοντέλα.

Η Innovate UK, που είναι μια κρατική υπηρεσία υπεύθυνη για την προώθηση της επιστήμης και τις τεχνολογίας μέσω κρατικών προγραμμάτων, έχει στόχο την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας. Ο ρόλος της εδώ είναι η υποστήριξη των εταίρων και η διαχείριση των χρηματοδοτήσεων. Αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης στρατηγικής χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας & Βιομηχανικής στρατηγικής της Βρετανίας με σκοπό τη δημιουργία βρετανικών ηλεκτρικών οχημάτων που θα είναι στην κορυφή της αγοράς.

Το διετές σχέδιο θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις με έναν απ’ τους βασικούς του στόχους να είναι η συγχώνευση των τεχνολογιών. Η ξεχωριστή ανάπτυξη των ηλεκτρικών κινητήρων και ο συνδυασμός τους με τα υπόλοιπα συστήματα (όπως αυτό της ανάκτησης της ενέργειας) σε ενιαίο σύνολο, στοχεύει στη δημιουργία μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας με μειωμένες διαστάσεις και λιγότερο πολύπλοκη κατασκευή. Η Triumph θα συνεργαστεί παράλληλα με τους υπόλοιπους εταίρους ώστε να επιτευχθεί πιο γρήγορα η τεχνογνωσία στο πακετάρισμα και στη φύλαξη των μπαταριών, στο να διατηρηθούν μικρές οι διαστάσεις του κινητήρα και στην ενσωμάτωση του συστήματος ανάκτησης ενέργειας απ’ την επιβράδυνση ή το φρενάρισμα καθώς και στα προηγμένα συστήματα ασφαλείας.

Το project της δημιουργίας του TE-1 απ’ τη συνεργασία όλων των εταιρειών και του κράτους επικεντρώνεται στα εξής θέματα:

Τη δημιουργία μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας που θα καλύπτει τις ανάγκες των αναβατών που θέλουν η μετακίνησή τους να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον λόγω των μειωμένων ρύπων.

Τη δημιουργία μιας ισχυρής και εμπορικά βιώσιμής συνεργασίας μεταξύ των βρετανικών κατασκευαστών, μέσω της οποίας θα εξασφαλιστούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Managing Director της Williams Advanced Engineering, Craig Wilson ανέφερε: “Η ομάδα της William Advanced Engineering ανυπομονεί να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της με τους συνεργάτες της ώστε τα μέσα μεταφοράς να γίνουν ηλεκτρικά. Η Williams τροφοδοτεί ήδη με τις μπαταρίες της αρκετά γνωστά ηλεκτρικά οχήματα και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στη δουλειά μας μεταφέροντας τη γνώση μας στο κόσμο των δύο τροχών.”

Ο Chief Technical Officer της Integral Powertrain, Andrew Cross είπε: “Η Integral Powertrain πάντοτε ωθούσε τα όρια της edrive τεχνολογίας συνεργαζόμενη με πελάτες ώστε να βρει την καλύτερη λύση που θα εκπλήρωνε πλήρως τις απαιτήσεις τους. Αυτό το project θα σχεδιαστεί πάνω στην πολυετή εμπειρία που αποκτήσαμε τα τελευταία 20 χρόνια στους ηλεκτρικούς κινητήρες και οχήματα δουλεύοντας με μεγάλους προμηθευτές εξαρτημάτων στους μηχανοκίνητους αγώνες. Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που υποστηρίζουμε την Triumph στα μελλοντικά σχέδιά της να περάσει στην ηλεκτροκίνηση και στο project που θα μπορούμε να εφαρμόσουμε την εμπειρία μας για να κατασκευάσουμε έναν πολύ ισχυρό, αποδοτικό και ολοκληρωμένο ηλεκτρικό κινητήρα για μοτοσυκλέτα.”

Ο David Greenwood διδάκτωρ και εργαζόμενος των προηγμένων συστημάτων προώθησης στο WMG του Πανεπιστημίου Warwick εστίασε στα οφέλη αυτής της τεχνολογίας λέγοντας: “Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτας θα έχουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στα μέσα μεταφοράς του μέλλοντος σε όλη την υφήλιο. Με τους μειωμένους ρύπους θα βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα στο αστικό περιβάλλον και θα συμβάλλουν στο να βρίσκουμε πιο εύκολα χώρο για στάθμευση. Θα είναι επίσης πολύ ωραίες στην οδήγηση, με εύκολα ελεγχόμενη ροπή που θα παράγεται προοδευτικά σε όλες τις επιτρεπτές ταχύτητες του δρόμου. Το WMG έχει εμπειρία στην τεχνολογία των μπαταριών και στην μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα δρόμου, θάλασσας, σταθερής τροχιάς και αέρα, την οποία θα μεταφέρει στο συναρπαστικό κόσμο των μοτοσυκλετών. Η ομάδα των ειδικών μας θα ηγηθεί στην προσομοίωση και σχεδιασμό του project ώστε να διασφαλιστεί πως τα οχήματα δεν θα είναι επικίνδυνα και θα αποδίδουν χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί στις επιδόσεις”

Ο Chief Product Officer της Triumph, Steve Sargent ανέφερε: “Η στρατηγική μας για το μέλλον είναι εστιασμένη στο να παράξουμε μια σειρά κινητήρων με βάση τις ανάγκες των πελατών μας που αλλάζουν και θεωρούμε τον ηλεκτρικό κινητήρα σαν μια εξίσου σημαντική επιλογή δίπλα στους χαρακτηριστικούς μας δικύλινδρους και τρικύλινδρους κινητήρες. Ως μέρος της δραστηριότητάς μας στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, το project TE-1 αντιπροσωπεύει μια συνεργασία που θα παρέχει πολύτιμη δύναμη στη σειρά των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών που θα δημιουργήσουμε στο μέλλον. Είμαστε παραπάνω από ευγνώμονες που θα έχουμε την υποστήριξη του Γραφείου για τα Οχήματα Χαμηλών Ρύπων και της Innovate UK και που θα συνεργαστούμε μαζί με ειδικούς της ηλεκτροκίνησης και τους κορυφαίους ακαδημαϊκούς της Αγγλίας σε μια προσπάθεια που συγκεντρώνεται στην ευμάρεια της βρετανικής βιομηχανίας και στο μέλλον του μοτοσυκλετισμού.”

Πηγή άρθρου – motomag.gr

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here