Πώς θα μπορούσα να μη γράψω για την πιο αγαπημένη μου πόλη. Αυτή που φιλοξένησε τα πιο όμορφα φοιτητικά μου χρόνια και τις πολύτιμες στιγμές μου. Αυτή που έχω στην καρδιά μου και την υπεραγαπώ. Την Άρτα, την Αρτάρα, για μας που τη ζήσαμε και την αγαπήσαμε.

Η πόλη βρίσκεται στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Υπάρχουν άνθρωποι που αν τους ρωτήσεις που βρίσκεται δεν ξέρουν, την ψάχνουν στο χάρτη! Είναι μία μικρή φοιτητούπολη και φιλοξενεί στην αγκαλιά της τα όνειρα των νέων. Οι φοιτητές ίσως και να είναι αυτοί που καθιστούν την πόλη ζωντανή, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ιστορικό γεφύρι Άρτας

Μόλις πατήσεις το πόδι σου εκεί θα νιώσεις την αύρα της να σε τυλίγει. Η Άρτα περπατιέται σχεδόν ολόκληρη με τα πόδια, απ’ το ξακουστό γεφύρι ως τον ιερός ναός της Παναγίας της Παρηγορήτισσας, στην Θεοδώρα Πετραλίφαινα ή για πολλούς την Αγία Θεοδώρα της Άρτας. Έπειτα στο τεχνητό παραλίμνιο πάρκο και από εκεί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Στο πιο ψηλό μέρος της πόλης, από εκεί αν γυρίσεις το κεφάλι σου θα δεις την απέραντη θέα. Θα ερωτευτείς την πόλη σε δευτερόλεπτα! Το βλέμμα σου θα το παρασύρει ο ποταμός Άραχθος και παράλληλα με τα φώτα που τον συνοδεύουν θα σε οδηγήσει στη θάλασσα.

Στην παλιά πόλη θα βρεις τα πιο γραφικά στενάκια, θα σου θυμίσουν μια άλλη εποχή, θα κλείσεις τα μάτια και θα νιώσεις τον χρόνο να σε γυρίζει πίσω. Σαν τα γυρίσεις λίγο, όλο και κάπου θα βρεις ένα παραδοσιακό ταβερνάκι ,ένα κρασάδικο να γεμίσεις το στομάχι σου και την όρεξή σου καθώς και την ψυχή σου. Εκεί που συχνάζουν τα νιάτα και τα γέλια τους. Και κάπου εκεί κάποιος θα βρεθεί να σε κεράσει ένα γλυκό νεραντζάκι και να σου αποδείξει πως η φιλοξενία κάνει τη ζωή πιο γλυκιά.

Αν έχεις διάθεση να συνεχίσεις πρέπει να δεις τη νυχτερινή ζωή της πόλης, αναλόγως τις  μέρες ξέρεις και που να πας. Υπάρχουν μέρες που η πόλη είναι άδεια, υπάρχουν όμως και μέρες που δεν μπορείς να περπατήσεις απ’ τον κόσμο. Μην ξεχάσεις να δώσεις ραντεβού με την παρέα σου στο γνωστό σημείο συνάντησης, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Το πρωί θα νιώσεις την επιθυμία να κάνεις τη βόλτα στον πεζόδρομο Σκουφά, να περπατήσεις ανάμεσα στα μαγαζιά και μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου στα καλύτερα και πιο ψαγμένα καφέ. Έπειτα, αν έχεις όρεξη να συνεχίσεις την περιπλάνησή σου, μπορείς να επισκεφτείς το κάστρο της πόλης, ο λοφίσκος στον οποίο είναι κτισμένο θεωρήθηκε στρατηγική θέση κι απ’ τους αρχαίους Αμβρακιώτες. Έπειτα, ανέβα ψηλότερα, στο δάσος, ιδανικό μέρος για τον απογευματινό σου περίπατο. Η βλάστηση, τα χρώματα, τα στενά περάσματα και η θέα θα σε εντυπωσιάσουν.

Όπως όλες οι πόλεις έτσι κι η δική μου ίσως να έχει κι αυτή τα αρνητικά της, τα μικρά μελανά σημεία της, που σίγουρα όμως δεν της στερούν τίποτα απ’την ομορφιά της. Η Άρτα δεν είναι πόλη που βλέπεις με τα μάτια, αλλά που αγαπάς με την καρδιά σου, είναι συναίσθημα.

Εδώ, μπορεί να γνωρίσεις τον έρωτα, αφού πρόκειται για μία ερωτική πόλη. Ακόμα όμως κι αν δεν ερωτευτείς έναν άνθρωπο, θα ερωτευτείς σίγουρα το μέρος. Κι αν καταφέρεις να φύγεις ποτέ, πάντα θα ψάχνεις αφορμές να επιστρέφεις. Δεν την ξέχασε ποτέ κανείς την Άρτα! Πώς θα μπορούσε, άλλωστε;

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here