Θα γυρίσω τον χρόνο λίγους μήνες πίσω και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου του 2021. Ήταν η μέρα που αποχαιρετήσαμε το “πανδημικό 2020”, στρώσαμε το κόκκινο χαλί στο νέο έτος και την ίδια στιγμή θέσαμε τους νέους στόχους μας. Τα New Year’s Resolutions που λεν και στα χωριά μας. Και κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό, δεν έχω πετύχει σχεδόν κανέναν από τους στόχους που έθεσα. Αλίμονο. Δε διάβασα τα βιβλία που ήθελα, δεν έκανα τα ταξίδια που είχα στη λίστα και φυσικά δεν έφτιαξα το σώμα που πάντα ονειρευόμουν. Ωστόσο δικαιολογούμαι. Διότι σύμφωνα με μελέτες, μόλις το 19% των ανθρώπων καταφέρνει να φέρει εις πέρας τους στόχους που θέτει κάθε Γενάρη. Ποιος είμαι εγώ για να πάω με τη μειοψηφία;

Ίσως βέβαια να φταίει και κάτι άλλο. Ενδεχομένως να τα βλέπουμε από τη λάθος οπτική γωνία. Ίσως στην πραγματικότητα να ευθύνεται το γεγονός πως στο δικό μου μυαλό μετρώ τις χρονιές με τα καλοκαίρια. Η αλλαγή του χρόνου τον Ιανουάριο δε μ’ αγγίζει. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των μεγάλων αλλαγών. Είναι η επιστροφή από εκείνο το μεγάλο διάλειμμα του καλοκαιριού που μετράμε μπάνια, παγωτά και κιλά. Αλήθεια ποιος νιώθει νοσταλγία και μελαγχολία όταν τελειώνουν οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Κανείς. Και πόσοι είναι εκείνοι που τα αισθάνονται την πρώτη μέρα του 9ου μήνα του χρόνου; Όλοι μας.

Αποδεδειγμένα ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που παίρνουμε τις μεγαλύτερες αποφάσεις: Αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος, εγγραφή στο γυμναστήριο, κάθαρση από τον χωρισμό του καλοκαιρινού έρωτα. Χρειάζεσαι κι άλλα; Είναι η επίσημη έναρξη της νέας σεζόν σε αθλητικές δραστηριότητες, τηλεοπτικά προγράμματα και σχολεία. Είναι η εποχή που οπλιζόμαστε με θάρρος για το παγωμένο σκοτεινό χαμόγελο του Χειμώνα και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το Βουνό που αχνοφαίνεται. 

Ο Σεπτέμβριος είναι η ιδανική στιγμή για να θέσεις τα resolutions που ποτέ δεν έκανες πράξη τον Ιανουάριο (σου τα θυμίζουμε ξανά εδώ) και πλέον μετράς μόλις λίγους μήνες για να τα φέρεις εις πέρας. Ο Σεπτέμβριος ενδείκνυται για να μπει ένα τέλος σε αυτήν την καταναγκαστική αθλιότητα της νέας χρονιάς που φέρνει ο Ιανουάριος. Οι μεγάλες αλλαγές που έχουμε στο μυαλό μας, ας ξεκινήσουν με την πρώτη αλλαγή που μας θέλει να τσεκάρουμε τους στόχους μας κάθε Σεπτέμβριο και να τους αναπροσαρμόζουμε.

Ποιος ξέρει; Ίσως τελικά η στατιστική να είναι με το μέρος μας αυτή τη φορά. Όπως και να ‘χει, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα έχουν καταγράψει οι μελέτες.


Source link

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here