Σε εξέλιξη βρίσκεται ο χιονιάς που μας έφερε η Μήδεια. Τις επόμενες μέρες με το χαμηλό να κινείται ανατολικότερα, θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του Αιγαίου, και με την κατάλληλη υγρασία αλλά και σύγκλιση ανέμων, ο χιονιάς θα σαρώσει τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Έχουμε ακόμα μπροστά μας ένα διήμερο χιονοπτώσεων , παγωνιάς και σφοδρών ανέμων.

Πιο αναλυτικά τη Δευτέρα μέχρι τα ξημερώματα οι χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια θα έχουν εξασθενήσει. Ο χιονιάς θα επηρεάσει πλέον τα ανατολικά ηπειρωτικά, καθώς το χαμηλό θα διασχίζει τα νότια τμήματα του Αιγαίου κινούμενο προς την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χιόνια αναμένονται λοιπόν στην Θεσσαλία κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά στα πεδινά, όπου θα είναι αξιόλογες και κατά περιόδους πυκνές. Στην κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, ειδικότερα στις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη. Στο Αιγαίο οι εντονότερες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Εύβοια και την Κρήτη, σε 1η φάση στα ορεινά –ημιορεινά. Στα δυτικά και βόρεια όπου οι χιονοπτώσεις θα έχουν σταματήσει, θα δημιουργηθεί παγετός , ολικός σε αρκετές περιοχές, με θερμοκρασίες υπό το 0 καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα. Στους 5-6 βαθμούς στα δυτικά, 3 στα βόρεια, 5 στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά. Και στο Αιγαίο οι μέγιστες από 5 στα βόρεια, μέχρι 10 στην Κρήτη και 12-14 σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Οι άνεμοι βορειοανατολικοί, στο Ιόνιο 6-7 μποφόρ, στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σημαντικά και θα πνέουν στα 7-9 ακόμα και 10 μποφόρ.

Ένα μεγάλο μέρος της Αττικής θα ξυπνήσει στα λευκά, όπως για παράδειγμα περιοχές των βορείων προαστείων. Πιο ασθενή χιονόπτωση ή και χιονόνερο φαίνεται για το κέντρο της Αθήνας και τα πιο παραθαλάσσια. Θα χιονίζει κατά διαστήματα κυρίως στο βορειοδυτικό τόξο, με μια σημαντική έξαρση φαινομένων, γενικευμένη στο σύνολο του νομού το βράδυ προς το ξημέρωμα της Τρίτης. Η θερμοκρασία από -1..5 με βοριάδες θυελλώδεις 7-9 τοπικά και 10 μποφόρ.

Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης περιμένουμε ηλιοφάνεια, με παγωνιά όμως όλη την ημέρα και παγετό. Η θερμοκρασία από -6…2 με βόρειο άνεμο στο Θερμαϊκό 5-7 μποφόρ.

Η εξέλιξη του χιονιά θα είναι η εξής. Την Τρίτη χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στην ανατολική Στερεά, με κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και βόρεια της Αττικής, αλλά και πιο ελαφριά χιονόπτωση στο κέντρο της πόλης. Ο χιονιάς θα σαρώσει κατά τη διάρκεια της Τρίτης τα νησιά του Αιγαίου, από τα ΒΑ, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες , το ανατολικό Αιγαίο και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην Κρήτη. Στα βόρεια και δυτικά το κρύο θα είναι τσουχτερό, με θερμοκρασίες που θα ξεκινήσουν από -15 το πρωί και θα παραμείνουν αρνητικές κατά τη διάρκεια της ημέρας, με ολικό παγετό. Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε μονοψήφιο αριθμό από 4 στα βόρεια, μέχρι 9 στην Κρήτη και για 2η μέρα οι άνεμοι θα πνέουν σε θυελλώδεις εντάσεις μέχρι 9-10 μποφόρ σε όλο το Αιγαίο, προσοχή στις πτώσεις δέντρων ή άλλων αντικειμένων.

Κλείνοντας, την Τετάρτη θα είναι η τελευταία μέρα που θα μας επηρεάσει η Μήδεια, με χιόνια μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο κατά διαστήματα πυκνές. Στη συνέχεια θα εξασθενήσουν, ο καιρός θα βελτιωθεί αλλά θα κάνει παγωνιά σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία το μεσημέρι από 6 -10 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν και πάλι μέχρι 9-10 μποφόρ, από το απόγευμα θα αρχίσουν να υποχωρούν.


Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here