Γνωρίζω πως αυτήν τη στιγμή ενδεχομένως να είσαι έξαλλος. Έκανες τα πάντα σωστά. Ακολούθησες τα απαραίτητα μέτρα με ευλαβική προσοχή. Φορούσες παντού μάσκα, το αντισηπτικό είχε γίνει ο καλύτερός σου φίλος, δεν ξενυχτούσες σε pre-quarantine party με τους κολλητούς, απέφυγες εστιατόρια, κράτησες δύο μέτρα απόσταση από όλους και τελικά θα μπεις ξανά σε καραντίνα.

Η ανησυχία για το δεύτερο μέρος της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι ένα λογικό συναίσθημα. Η καραντίνα της Άνοιξης ήταν πρωτόγνωρη, βίαιη, μακρά και αγχωτική. Ο δεύτερος γύρος του απαίσιου θρίλερ της ζωής μας με τίτλο «Πανδημία» είναι προ των πυλών και οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε. Το μήνυμα «6» στο 13033 θα τιμηθεί δεόντως γιατί ο Έλληνας δεν αντέχει χωρίς ατομική άσκηση, τα Do It Yourself κουρέματα θα γίνουν και πάλι «τάση», οι συνταγές για banana bread θα πάρουν φωτιά και η τηλεργασία θα αποτελέσει την εναλλακτική του γραφείου.

Το πώς θα τελειώσει όλο αυτό είναι άτοπο να επισημανθεί διότι κανείς δεν το γνωρίζει. Ωστόσο η αισιοδοξία, η διατήρηση της ελπίδας και το να μείνουμε ενθουσιώδεις είναι οι συνθήκες που οφείλουμε να έχουμε ώστε να μην καταστρέψουμε την ψυχική μας υγεία. Η ψυχική μας υγεία είναι το στοίχημα της νέας καραντίνας και η εμπειρία του πρώτου lockdown γίνεται ο απόλυτος οδηγός ώστε αυτή τη φορά να τα κάνουμε όλα σωστά.

Γυμναστική

Αφού θα στείλεις που θα στείλεις τον αριθμό «6» στο 13033 γιατί να μην το εκμεταλλευτείς; Είναι αλήθεια πως όταν αισθανόμαστε έντονα κουρασμένοι η πρώτη συμβουλή των γιατρών είναι πάντα σωματική άσκηση. Δε χρειάζεται να έχεις εξοπλισμό γυμναστηρίου στο σπίτι αλλά έντονη διάθεση ώστε να τα καταφέρεις. Υπάρχουν αρκετοί personal trainers στο Youtube ώστε να σε κατευθύνουν, μάλιστα μπορείς να βρεις αρκετά προγράμματα που θα σε βοηθήσουν στο Playboy Greece, ενώ το πιο απλό είναι να βγεις για τρέξιμο ώστε να καθαρίσει το μυαλό σου. Το τρέξιμο είναι το απόλυτο αγχολυτικό, προσφέρει ευεξία και ένα μισάωρο την ημέρα αρκεί ώστε να κάνεις μία ψυχολογική και σωματική επανεκκίνηση.

Ξέχνα την κανονικότητα

Η ζωή συνεχίζεται αλλά δε χρειάζεται να αναπαράγουμε κάθε πτυχή της καθημερινότητας από την αρχή. Η καραντίνα είναι μία ιδιαίτερη συνθήκη και έτσι πρέπει να την προσεγγίσουμε. Οφείλουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Η ρουτίνα είναι σημαντική σε περιόδους απομόνωσης, αλλά δεν πρέπει να μας κυβερνούν. Κάνε μεγαλύτερα διαλείμματα και μην είσαι στα «κόκκινα» αναφορικά με την εργασία. Προσάρμοσε τις ώρες δουλειάς σας, περιόρισε τη διαθεσιμότητά σου και χαλάρωσε.

Τι έμαθες από το προηγούμενο lockdown;

Θυμάσαι πού είχες μεγάλα σχέδια από την τελευταία καραντίνα; Να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου, να μάθεις μία νέα γλώσσα, να εκπαιδεύσεις τον σκύλο να μην τρώει τους φορτιστές σου; Ε, τώρα έχεις τη δεύτερη ευκαιρία να το κάνεις πραγματικότητα. Μάθε νέες δεξιότητες αλλά μη θέτεις τεράστιους στόχους. Χώρισέ τους σε διαχειρίσιμα κομμάτια και απόλαυσε τα επιτεύγματά σου. Μέρα με τη μέρα ώστε να κάνεις αυτές τις ανιαρές ώρες της καραντίνας λίγο πιο διασκεδαστικές. Βρες χρόνο για σένα ώστε να γράψεις. Η γραφή είναι ιέρεια και μούσα και θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις λίγο από τη δίνη της πραγματικότητας.

Ζήτα βοήθεια

Η συνομιλία με τα κοντινά πρόσωπα μπορεί να είναι υπέροχη αλλά μερικές φορές απλώς δεν έχουν τις απαντήσεις ώστε να σε βοηθήσουν. Η επιστήμη είναι εκεί για να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα πιο καθαρά. Υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές με επαγγελματίες για να σε βγάλουν από το τούνελ και να κάνουν πιο ανθρώπινη την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Μέτρα ως το πέντε

Δεν είσαι μόνος σου. Όλοι αγωνίζονται με το δικό τους τρόπο. Πριν εκραγείς, πριν αντιδράσεις, προτού φτάσεις στο επόμενο μπουκάλι, μέτρα ως το πέντε. Το μέλλον απέχει πέντε δευτερόλεπτα. Μπορεί να νιώθεις εντελώς διαφορετικός μέχρι τότε. Αν δεν το επιτύχεις, συνέχισε στα επόμενα πέντε δευτερόλεπτα. Μέχρι να το κάνεις πράξη.

Άντε και καλή καραντίνα, να ‘χουμε.

Source link

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here