Μεγαλύτερη ισχύς, μικρότερη κατανάλωση και ρύποι

Η Mazda αναβάθμισε τον βενζινοκινητήρα e-Skyactiv X SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition), για υψηλότερες επιδόσεις, μεγαλύτερη απόδοση, μειωμένη κατανάλωση και λιγότερους ρύπους.

Η αναβαθμισμένη έκδοση είναι πλέον διαθέσιμη στα μοντέλα Mazda3 και CX-30 2021.

Η απόδοση του αναβαθμισμένου e-SkyactivX έχει βελτιωθεί προσφέροντας τώρα 6 επιπλέον ίππους και 16Nm παραπάνω ροπή.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η συνολική ισχύς του να φτάνει πλέον τους 186 ίππους(137 kW) στις 6.000σ.α.λ. και η μέγιστη ροπή τα 240Nm στις4.000σ.α.λ.Υπάρχει επίσης βελτίωση στις τιμές κατανάλωσης βάσει του πρωτοκόλλου WLTP, η οποία εμφανίζεται μειωμένη κατά 0.4 λ./100 χλμ., αλλά και των εκπομπών CO2που έχουν περιοριστεί κατά 8γρ/χλμ.

Αυτές οι βελτιώσεις τόσο στην απόδοση όσο και στην οικονομία, επιτυγχάνονται χάρη στην αλλαγή της σχέσης συμπίεσης του κινητήρα e-SkyactivX  από 16.3:1 σε 15.0:1. Οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της καύσης, τα διαφορετικά πιστόνια, καθώς και την αναβάθμιση του λογισμικού του συστήματος κίνησης Mazda M Hybrid.Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο τη διεύρυνση του πεδίου λειτουργίας και της αποδοτικότητας της καύσεως, αλλά την εξασφάλιση μεγαλύτερης σταθερότητας της ανάφλεξης που περιορίζει ακόμα περισσότερο το ήδη χαμηλό ποσοστό εμφάνισης του ανεπιθύμητου φαινομένου της αυτανάφλεξης (πειράκια), ή της προ-ανάφλεξης, που οφείλεται συνήθως στις διαφορετικές ποιότητες καυσίμου στις διάφορες αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Mazda 3 με τον αναβαθμισμένο κινητήρα e-Skyactiv X 186 ίππων,στις εκδόσεις με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και σύμφωνα με το ισχύον φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας αφού εκπέμπει CO2λιγότερα από 122γρ/χλμ.

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags

Mazda

Source link

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here