Η επέλαση της κακοκαιρίας Ελπίς έχει ξεκινήσει από τα βόρεια της χώρας. Χιονόπτωση από το πρωί σε αρκετές περιοχές στη Δυτική Μακεδονία

Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια αναμένονται σε αρκετές περιοχές της χώρας

Οι Υπηρεσίες Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή και τα μηχανήματα για αποχιονισμό στους δρόμους ενώ ολικός παγετός αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Μέχρι και την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου θα καταγράφονται ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δίνουν τα μοντέλα πρόβλεψης του καιρού.

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η πτώση της θερμοκρασίας έχει ήδη ξεκινήσει από τα βόρεια της χώρας μας όπου σημειώνονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Θράκης.

Καθώς το ψυχρό μέτωπο θα κινείται νότια αναμένουμε τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας χώρας ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο τις επόμενες ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα και έτσι τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Meteo, το Σάββατο 22 Ιανουαρίου αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας Πελοποννήσου, πάνω από τα 200 μέτρα περίπου.

Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα υπάρχει πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα είναι πιο τοπικά.

Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ στα βόρεια τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Ο καιρός  στην Αττική

Με χιονόνερο θα ξεκινήσει ημέρα αύριο στην Αττική με χιονόπτωση να εκτιμάται πως θα σημειωθεί και χαμηλότερα από τα ορεινά- ημιορεινά, φτάνοντας μέχρι τα βόρεια προάστια έως το απόγευμα.

Τα φαινόμενα θα σταματήσουν πρόσκαιρα από το απόγευμα έως το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως το βράδυ του Σαββάτου προς το πρωί Κυριακής θα υπάρξει υποτροπή του καιρικού φαινομένου και κυρίως στα βόρεια κι ανατολικά του νομού θα υπάρχουν χιονοπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή της εβδομάδας, κατά την δεύτερη φάση του κύματος κακοκαιρίας- το οποίο και εκτιμάται πως θα είναι ισχυρότερο, αναμένονται χιόνια μέχρι και στο κέντρο και τα παράλια της Αθήνας

Κυριακή

Ξημέρωμα Κυριακής πυκνά χιόνια αναμένεται να πέσουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες και την βορειανατολική Πελοπόννησο.

Αφού ξημερώσει, εκτιμάται πως  ολοκληρωτικά “στα λευκά θα έχουν ντυθεί” η Κρήτη, η Εύβοια, το Αιγαίο και οι Κυκλάδες.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας “Ελπίς” τις επόμενες ώρες

Η πτώση της θερμοκρασίας έχει ήδη ξεκινήσει από τα βόρεια της χώρας μας όπου σημειώνονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Θράκης.

Αναλυτικά στο άρθρο-> https://t.co/ozISC6AnMY pic.twitter.com/6141rCFYbM

— meteo.gr – Ο καιρός (@meteogr) January 21, 2022

Τσουχτερό κρύο  – Μπόρες χιονιού στην Αττική

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο  Σάκη Αρναούτογλου, με το σενάριο που τελικά φαίνεται να επικρατεί να είναι αυτό που θέλει ισχυρές χιονοπτώσεις και στα ανατολικά ηπειρωτικά, εκτός από το Αιγαίο, τη Δευτέρα σε συνδυασμό με ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς ανέμους.

 Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου το πρωί του Σαββάτου στα ανατολικά και τα νότια της χώρας, δηλαδή σε Λαμία- Εύβοια- Αν. Στερεά – Βοιωτία – Αττική και- ΒΔ Πελοπόννησο θα έχουμε τοπικές βροχές και κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις ακόμη και πάνω από 200-300 μέτρα.

Στις βορειότερες περιοχές θα έχουμε τσουχτερό κρύο και ηλιοφάνεια και από το μεσημέρι και μετά δεν αποκλείονται προσκαιρες μπόρες χιονιού στην Αττική, ενώ στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα έχουμε μπόρες, βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Από το βράδυ και μετά θα έχουμε χιονοπτώσεις στις Σποράδες και τη νύχτα θα έχουμε χιόνια στα ορεινά των Κυκλάδων.

 Τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Αττική μέχρι το μεσημέρι αλλά όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα κάποιες πρόσκαιρες μπόρες χιονιού θα πέσουν και σε περιοχές κάτω από τα 300 μέτρα υψόμετρο, έπειτα θα βελτιωθεί ο καιρός.

 Την Κυριακή χιόνια θα έχουμε στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου, την Εύβοια και τη βορειοανατολική Αττική.

Η υπόλοιπη χώρα χωρίς φαινόμενα.

Περαιτέρω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, υποτροπή όπως λέγεται, καθώς από τα βόρεια θα υπάρξει ένταση των χιονοπτώσεων. Τα χιόνια θα φτάσουν και σε Λαμία, Βόλο, Αττική ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι αρκετά ως πολύ πυκνές κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της Δευτέρας σε Μαγνησία, ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια και βορειοανατολική Πελοπόννησο. Μετά το μεσημέρι τα χιόνια θα πυκνώσουν στην Αττική και ιδιαίτερα από το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας. Ο Σάκης Αρναούτογλου συνιστά προσοχή σε όσους ταξιδέψουν τη Δευτέρα μεταξύ Αθήνας και Λαμίας καθώς τα χιόνια θα συνοδεύονται από δυνατούς ανέμους και θα έχουν τη μορφή χιονοθύελλας.

Ιδιαίτερα αναμένεται να χτυπηθεί από την κακοκαιρία η Εύβοια, όπου τη Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται χιονόστρωση 40 – 50 εκατοστών.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης κάποιες χιονιφάδες στην Αττική, μετά ο καιρός θα βελτιωθεί αλλά χιονοθύελλες θα εκδηλωθούν στη νότια νησιωτική Ελλάδα.

Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Έκτακτη σύσκεψη έγινε νωρίτερα με στόχο τον για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων ώστε να μην καταγραφούν προβλήματα ενόψει της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από αύριο και για τις επόμενες ημέρες.

Η σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.

Συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, o Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργιος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου, Πανάγος Κουφέλος, καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το διακύβευμα του κρατικού μηχανισμού είναι ένα, να κρατηθεί ανοικτό το εθνικό οδικό δίκτυο ώστε να μην εγκλωβιστεί κανείς και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here