Αυξάνεται η ένταση για το θέμα της Δυτικής Σαχάρας

Το Παρίσι κάλεσε σήμερα την Αλγερία, η οποία διέκοψε χθες τις διπλωματικές της σχέσεις με το Μαρόκο, και τον μεγάλο αντίπαλο γείτονά της να επιστρέψουν σε μια λογική διαλόγου προς όφελος της σταθερότητας στο Μάγρεμπ.

«Η Γαλλία παραμένει φυσικά προσηλωμένη στην εμβάθυνση των δεσμών και στον διάλογο μεταξύ των χωρών της περιοχής για την εδραίωση της σταθερότητας και της ευημερίας», τονίζει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

«Η Αλγερία και το Μαρόκο είναι δύο φίλες χώρες και δύο βασικοί εταίροι της Γαλλίας», πρόσθεσε.

Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, μεριμνά σε μόνιμη βάση για τους δύο αυτούς βασικούς εταίρους — ένα περίπλοκο παιχνίδι ισορροπίας στο οποίο το Παρίσι κατηγορείται τακτικά για μεροληψία.

Η Αλγερία ανακοίνωσε την Τρίτη τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το γειτονικό Μαρόκο, έπειτα από μήνες αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών του Μάγρεμπ που έχουν κατά παράδοση δύσκολες σχέσεις, κυρίως λόγω του ακανθώδους θέματος της Δυτικής Σαχάρας, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Μαρόκου και του Ισραήλ –σε αντάλλαγμα της αμερικανικής αναγνώρισης της κυριαρχίας του Μαρόκου επί του εδάφους αυτού — όξυνε τις εντάσεις με την Αλγερία, υποστηρίκτριας του παλαιστινιακού ζητήματος.

Σχετικά Tags

Μαρόκο Γαλλία Αλγερία

Source link

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here