Η Γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στις αιχμές του Γάλλου προέδρου για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων

Στο προσφυγικό ζήτημα εστιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, κάνοντας αναφορά στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να επιμένει σε αυστηρό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

Η ανάλυση της οικονομικής εφημερίδας με τίτλο «Η ανοιχτή πληγή της Ευρώπης» για την προσφυγική κρίση, την οποία αναμεταδίδει στην ιστοσελίδα της η Deutsche Welle, αρχίζει με αυτοψία σε σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών. Εκεί έχει δημιουργηθεί ένας άτυπος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών, παρόμοιος με εκείνον που βλέπαμε παλαιότερα στην πλατεία Βικτωρίας.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει, ότι «αυτοί οι άνθρωποι -οι περισσότεροι από την Αιθιοπία, την Ερυθραία και το Σουδάν- δεν θα έπρεπε καν να βρίσκονται εδώ. Πολλοί έχουν καταγραφεί στην Ιταλία ή στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από ερωτηματολόγιο της οργάνωσης "Γιατροί χωρίς Σύνορα". Εκεί θα έπρεπε να εξεταστεί η αίτησή τους για παροχή ασύλου, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό του Δουβλίνου. Πολλοί θέλουν να πάνε στη Μ. Βρετανία, γιατί νομίζουν, ότι εκεί δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Εδώ και καιρό η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει χαρακτηρίσει "μη λειτουργικό" τον κανονισμό του Δουβλίνου. Ωστόσο δεν διαφαίνεται εναλλακτική λύση, προκειμένου να συντονίζονται πιο αποτελεσματικά οι ροές των προσφύγων: τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν εγκλωβιστεί σε μία διαμάχη για το ποιός είναι υπεύθυνος για ποιούς από τους αιτούντες άσυλο».

Η Handelsblatt εστιάζει στις δραστικές προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για την επίλυση του προβλήματος, με προτεραιότητα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Όποιος θέλει να ανήκει στη ζώνη Σένγκεν, πρέπει να διασφαλίζει "συνθήκες ευθύνης και αλληλεγγύης" απαιτεί ο Μακρόν, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να διενεργεί αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και να συμμετέχει σε μία κοινή πολιτική ασύλου. Με άλλα λόγια: η απόλυτα ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων δεν θα ισχύει πλέον για πολίτες ή επιχειρήσεις από μία χώρα που αφήνει τους μετανάστες να περνούν ανενόχλητοι στις γειτονικές χώρες ή δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη για την περίθαλψή τους.

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ποιές χώρες εννοεί ο Μακρόν: από τη μία τις βασικές χώρες υποδοχής, δηλαδή την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, οι οποίες έχουν τη φήμη ότι δεν ελέγχουν επαρκώς τα σύνορά τους και από την άλλη ανατολικοευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, η οποίες αρνούνται να συμμετάσχουν σε αναδιανομή προσφύγων και μεταναστών. Οι χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης είναι και εκείνες που μπλοκάρουν τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου».

Πηγή άρθρου – news.gr

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here