Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας η κακοκαιρία «Κίρκη», η οποία σήμερα κινείται στην περιοχή της Ιταλίας. Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για πιθανές κατά τόπους πλημμύρες και καλούν πολίτες και πολιτεία να λάβουν μέτρα προστασίας.

Πρόκειται για ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα συνοδεύεται από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ισχυρές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στις νοτιότερες περιοχές της χώρας μας και από πολύ ισχυρούς ανέμους ανέφερε στο star.gr o Κώστας Λαγουβάρδος, Μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται πολλή προσοχή μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς τα ύψη της βροχής που προβλέπονται είναι αρκετά μεγάλα.

«Ειδικά την Τετάρτη σε ορισμένες περιοχές μπορεί να έχουμε και τριψήφιο αριθμό χιλιοστών βροχής. Παρόλο που θα περάσει γρήγορα το σύστημα, τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και θα μπορούσαν εν δυνάμει να προκαλέσουν τοπικά κάποια πλημμυρικά επεισόδια», προειδοποίησε.

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει περισσότερο και ποιες λιγότερο η Κίρκη 

Όπως ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος, το σύστημα θα δώσει έντονα φαινόμενα καταρχάς στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως η Ανατολική Στερεά. 

«Μέσα στις περιοχές περιλαμβάνεται και η Αττική, όπου και εκεί περιμένουμε έντονα φαινόμενα, αλλά και σε περιοχές της Εύβοιας, στις Κυκλάδες και αργότερα προς την Πέμπτη και στα νησιά του ανατολικού και βορειοανατολικού Αιγαίου», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νοτιότερες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, ενώ οι περιοχές που θα έχουν τα λιγότερα φαινόμενα είναι κυρίως στη βορειοδυτική Ελλάδα. 

«Προσοχή λόγω 28ης Οκτωβρίου»

Έκκληση για επιπλέον προσοχή, απηύθυνε ο κ. Λαγουβάρδος, καθώς το σύστημα αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας ανήμερα της εθνικής επετείου που οι πολίτες είθισται να πραγματοποιούν εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς. 

«Το σύστημα θα κινηθεί μεν γρήγορα, αλλά δίνει πολύ έντονα φαινόμενα σε μία ημέρα αργίας που πολύ κόσμος θα βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Χρειάζεται μία μεγαλύτερη επαγρύπνηση, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα από τα έντονα φαινόμενα τα οποία θα συνοδεύουν την Κίρκη», σημείωσε.

Πώς έλαβε η κακοκαιρία το όνομα Κίρκη; 

Εξηγώντας την ονοματοδοσία του συστήματος, ο κ. Λαγουβάρδος είπε ότι βάσει της λογικής που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά την κακοκαιρία «Ιανός» είχε έρθει η σειρά να δοθεί ένα γυναικείο όνομα, που να ξεκινάει από το γράμμα «Κ». 

 

«Δίνοντας ονόματα, τονίζουμε τις κακοκαιρίες οι οποίες είναι πιθανόν να δημιουργήσουν σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Η κακοκαιρία που περιμένουμε σύμφωνα με τις προγνώσεις μας, πληροί αυτά τα κριτήρια», είπε.


Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here