Η πανδημία εκτός από μάσκες, αντισηπτικά, (πολύ) σχολαστικό πλύσιμο χεριών και εμβόλια, έφερε στη ζωή μας την τηλεργασία. Η τηλεργασία, σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως βουτηγμένη στον ντιτζιταλισμό ζωή μας, μας σύστησε στο cybersickness. Αυτό το αίσθημα ναυτίας και ζαλάδας που συνοδεύεται από πονοκέφαλο, όταν έχουμε διευθετήσει και την τελευταία εκκρεμμότητα για τη δουλειά και κλείνουμε τον υπολογιστή.

Τι ακριβώς είναι το cybersickness;

Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι που μπορεί να πάθει μόνο ένα ρομπότ, πρόκειται για ένα φαινόμενο που μας αφορά περισσότερο από ό,τι υπολογίζουμε, από τη στιγμή που σχεδόν όλη μας η ζωή είναι οθονοκεντρική. Οι ερευνητές των ‘90s πρωτοχρησιμοποίησαν τον όρο για να περιγράψουν αυτή τη ναυτία που ένιωθαν οι χρήστες εικονικής πραγματικότητας, παίζοντας παιχνίδια. Ωστόσο, στο σήμερα, δεν χρειάζεται να φοράς κάποιο V.R set για να νιώσεις τις παρενέργειες της cybersickness. «Ας πούμε πως σκρολάρεις σε μια οθόνη για ένα μεγάλο διάστημα χρόνου και γεμίζεις το οπτικό σου πεδίο – αυτό μπορεί να δώσει στο σώμα σου την εντύπωση πως κινείται», εξηγεί ο νευρολόγος Matthew Crowson στο Glamour. «Ωστόσο, το σώμα σου ξέρει πως δεν κινείσαι. Είναι αυτά τα αντιφατικά μηνύματα που σού προκαλούν cybersickness».

Έρευνες μέχρι τώρα, δείχνουν πως το 20%-95% των χρηστών έχουν βιώσει κάποιου είδους cybersickness. Αυτή η κατάσταση οφείλεται σε αυτή την αντίθεση ανάμεσα σε αυτιά και μάτια, την οποία κανένας εγκέφαλος δεν συμπαθεί ιδιαίτερα. Θυμίζει λίγο και τη ναυτία λόγω κίνησης, αυτή που βιώνεις όταν είσαι επιβάτης στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου. Το σώμα σου κινείται στον χώρο, αλλά τα μάτια σου δεν παίρνουν τις ίδιες πληροφορίες. Αλλά ας δώσουμε και ένα άλλο παράδειγμα: ας υποθέσουμε πως διαβάζεις βιβλίο σε ένα αυτοκίνητο: τα μάτια σου είναι επικεντρωμένα στις λέξεις, θεωρώντας πως στέκεσαι κάπου σταθερά, αλλά το υπόλοιπο σώμα σου νιώθει την κίνηση του αυτοκινήτου. Ζαλίζεσαι ήδη, σωστά;

Τα συμπτώματα της cybersickness

Η ζαλάδα είναι το νούμερο ένα, μαζί με ναυτία, κούραση και μια γενικότερη κατάπτωση. Μια έρευνα του 2018 μαζί με τη ναυτία, περιέλαβε και ένα αίσθημα ανεβασμένης θερμοκρασίας και ιδρώτα. Μια άλλη έρευνα, του 2020, έδειξε πως τα συμπτώματα της cybersickness μπορεί να διαρκέσουν και αρκετή ώρα μετά την αφορμή που τα προκάλεσε. Ο Crowson λέει πως ίσως να διαρκέσουν και επτά ώρες.

Τι την προκαλεί;

Οτιδήποτε. Από το κατά τα άλλα αθώο scrolling στο κινητό, μια μεγάλη οθόνη μπροστά σου στην οποία εναλλάσσεις το ένα ταμπ ή τη μια φωτογραφία μετά την άλλη, μια ταινία δράσης στην τηλεόραση. Αυτό που συμβαίνει είναι πως πρακτικά τα μάτια σου νομίζουν πως κινείσαι ενώ αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει μια αντίφαση στο σώμα σου που πυροδοτεί αυτή την κατάσταση. Ο Crowson από την εμπειρία του έχει βρει έναν συσχετισμό ανάμεσα στα άτομα με ημικρανίες και όσους βιώνουν συχνά cybersickness. Ο βασικός λόγος είναι πως όσοι υποφέρουν από ημικρανίες, έχουν πιο ευαίσθητη όραση. Συνήθως είναι και εκείνοι που νιώθουν ναυτία, μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Πώς θεραπεύεις τη cybersickness;

Τη στιγμή που κάποιο από τα συμπτώματά της σου χτυπήσει την πόρτα, κάνε ένα διάλειμμα από την οθόνη. Ο εγκέφαλός σου χρειάζεται να κοιτάξει απλώς τον ορίζοντα, χωρίς να διακόπτει τίποτα το οπτικό σου πεδίο. Αν δεν έχεις την πολυτέλεια να κοιτάξεις τον ορίζοντα, αν ας πούμε μένεις στο κέντρο της Αθήνας, απλώς φύγε από την οθόνη, αλλά κυρίως μείνε ακίνητος. Δώσε σταθερότητα στο σώμα και στο βλέμμα σου. Αν τα συμπτώματα είναι πολύ ενοχλητικά, αν η ναυτία ή ο πονοκέφαλος έχουν χτυπήσει την πόρτα, μίλησε με τον γιατρό σου ώστε να τα αντιμετωπίσεις, πιθανότατα φαρμακευτικά.

Πώς την αποφεύγεις;

Το να μην ερχόμαστε σε επαφή με οθόνες, είναι ένα ουτοπικό σενάριο, το να ρυθμίσουμε τον χρόνο που τους αφιερώνουμε, όμως, δεν είναι. Τα διαλείμματα είναι σημαντικά και ο Crowson προτείνει να δοκιμάσεις το πρόγραμμα των 50 λεπτών μπροστά στην οθόνη και των 10 μακριά από την οθόνη. Ακόμα και αν νιώθεις μια χαρά μετά από 50 λεπτά on-screen, τα δέκα off είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα.

Source link

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here