Οι περισσότεροι την έχουμε στο μυαλό μας ως μία γυναικοκρατούμενη πάθηση. Και παρότι η πλειοψηφία που υποφέρει από την ανορεξία προέρχεται από το γυναικείο φύλο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η ύπουλη αρρώστια χτυπάει και την ανδρική πόρτα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, μόλις το 10% των ατόμων που έρχονται αντιμέτωποι με την νευρική ανορεξία είναι άνδρες αλλά το πρόβλημα μάλλον είναι αρκετά μεγαλύτερο. Διότι σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι εκπρόσωποι του ανδρικού φύλου πολύ δύσκολα ζητούν βοήθεια. Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωσθούν καθώς αρχικά εμφανίζονται ως προσπάθεια για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και προσπάθεια έντονης άθλησης.

“Όλα άρχισαν από ένα τουρνουά άρσης βαρών. Εκεί προσπάθησα να ρίξω το βάρος μου ώστε να συμμετάσχω στο πρόγραμμα με τα λιγότερα κιλά διότι είχα περισσότερες πιθανότητες να κερδίσω κάποιο μετάλλιο. Έχασα 30 κιλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και έτσι πίστεψα πως θα μπορώ να αυξομειώνω το βάρος όποτε το θελήσω. Αλλά όλο αυτό με οδήγησε σε έντονη κόπωση, περίεργες διατροφικές απαιτήσεις και σε χάπια. Κοιμόμουν ελάχιστα, έτρωγα ένα γεύμα την ημέρα και αύξανα τη μυϊκή μου μάζα με χάπια. Ζούσα μία κόλαση”, αναφέρει ο Jason στο Playboy για να προσθέσει: “Συνέχιζα να αγοράσω χάπια και να μην ξοδεύω τα χρήματά μου για φαγητό. Έπειθα τον εαυτό μου πως ήμουν καλά από την στιγμή που κατάφερνα να αντεπεξέλθω στην καθημερινότητά μου. Μέχρι που κατέληξα σ’ ένα νοσοκομείο του Τέξας. Είχα εθιστεί στα χάπια και το γεγονός πως δεν είχα ζητήσει ποτέ θεραπεία για την διατροφική μου διαταραχή, λίγο έλειψε να μου κοστίσει την ίδια μου την ζωή“.

Οι πρώιμες αντιλήψεις για τις διατροφικές διαταραχές θεωρούσαν το πρόβλημα ως κάτι που συμβαίνει αποκλειστικά στο γυναικείο φύλο και όχι στο ανδρικό.

Βέβαια το ότι οι άνδρες υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές δεν είναι και καμιά σπουδαία ανακάλυψη. Η πρώτη ιατρική βιβλιογραφία επί του θέματος χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα και παρουσιάζει μελέτες τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ωστόσο, σήμερα υπάρχει μία αίσθηση πως πρόκειται για μία καθαρά γυναικεία νόσος. “Οι πρώιμες αντιλήψεις για τις διατροφικές διαταραχές θεωρούσαν το πρόβλημα ως κάτι που συμβαίνει αποκλειστικά στο γυναικείο φύλο και όχι στο ανδρικό. Πλέον γνωρίζουμε την αλήθεια και οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Οι άνδρες γενικότερα είναι απρόθυμοι να δείξουν κάποια αδυναμία και να ζητήσουν συναισθηματική βοήθεια. Είναι ένα στίγμα που κρατά πολλούς άνδρες ώστε να αναγνωρίσουν ότι πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή και να αναζητήσουν θεραπεία”, τονίζει ο Tom Wooldridge, ψυχοθεραπευτής στο Berkeley της Καλιφόρνια, ο οποίος ειδικεύεται στην θεραπεία της νευρικής ανορεξίας.

Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλα.

Η αλήθεια είναι πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο θέμα των ανδρικών διατροφικών διαταραχών. Από το 2000, οι New York Times έχουν βάλει στην ατζέντα τους το ζήτημα ενώ η pop κουλτούρα προσθέτει την δική της πινελιά. Πέρυσι, το Netflix κυκλοφόρησε το “The Bone”, ένα δράμα που πρωταγωνιστούσε ένα έφηβο αγόρι που μάχεται με τη νόσο. Επίσης ορισμένες διασημότητες, όπως ο Russell Brand και ο Billy Bob Thornton έχουν μιλήσει ανοιχτά για τις εμπειρίες τους δείχνοντας πως δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού.

Το ζήτημα της διατροφικής διαταραχής μπορεί να σου χτυπήσει την πόρτα από εκεί που δεν το περιμένεις. Είτε από τις “θυσίες του πρωταθλητισμού”, είτε από την παιδική ηλικία με παχύσαρκα παιδιά να δέχονται bullying λόγω των κιλών τους και να φτάνουν τελικά στο άλλο άκρο. “Πρέπει να μιλάμε ανοιχτά και να μην υποτιμούμε την ψυχική μας υγεία. Αυτό δίνει κουράγιο σε όλους όσους αισθάνονται μόνοι εκεί έξω και νιώθουν φυλακισμένοι στο άρρωστο σώμα και μυαλό τους”, τονίζει ο Jason ο οποίος ελπίζει ότι πλέον έχει έρθει η εποχή να φύγει το στίγμα.

Γιατί εν κατακλείδι, οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλα. Αλλά μόνο σε προσωπικότητες που νιώθουν στο περιθώριο και θέλουν να γίνουν αποδεκτοί από τα λάθος πρότυπα και στερεότυπα μίας κοινωνίας.

Source link

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here