Η άποψη των γιατρών

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολο για όλους. Έτσι, αρκετοί καταφεύγουν στην λύση του «snooze». Πρόκειται για τη λειτουργία που είναι πλέον διαθέσιμη στα περισσότερα ξυπνητήρια και η οποία «αναβάλλει» για μερικά λεπτά το κουδούνισμα, ώστε να κοιμηθούμε για εκείνα τα «λίγα λεπτά ακόμα».

Όχι μόνο δεν δουλεύει, αλλά δεν είναι και καθόλου ακίνδυνο! Αυτό μας λέει ο καθηγητής γναθοχειρουργικής του Texas A&M University στις ΗΠΑ, Steven Bender.

Γιατί δεν μας φτάνει όμως ο ύπνος; Αυτό αναρωτιέται ο γιατρός, που μελετά τον ύπνο για δεκαετίες. Κι αν ξυπνάμε κουρασμένοι όταν ακούμε τον ήχο του ξυπνητηριού, βοηθά άραγε το κουμπάκι του snooze;

«Πιθανότατα όχι», λέει, «το φυσικό ρολόι του σώματός μας ελέγχει τις λειτουργίες μέσω αυτού που είναι γνωστό ως κιρκαδιανός ρυθμός: σωματικές, νοητικές και συμπεριφορικές αλλαγές που ακολουθούν έναν ημερήσιο ρυθμό. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται κατά προσέγγιση 7,5-8 ώρες καλού ύπνου τη νύχτα».

Τι κακό κάνει όμως το snooze; «Το να καθυστερήσεις να σηκωθείς από το κρεβάτι για 9 λεπτά πατώντας το snooze, αυτό δεν θα σου χαρίσει περισσότερο ξεκουραστικό ύπνο. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει είναι να μπερδεύει τον εγκέφαλο ώστε να ξεκινά να απελευθερώνει ξανά περισσότερα νευροχημικά που προκαλούν ύπνο, σύμφωνα με κάποιες υποθέσεις».

Συμπέρασμα; Το snooze μπερδεύει τον εγκέφαλο κάνοντάς τον να εκκινεί εκ νέου τη διαδικασία του ύπνου. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, μας λέει ο καθηγητής, είναι να σηκωνόμαστε όταν ακούμε το ξυπνητήρι. Κι αν ξυπνάμε συνεχώς κουρασμένοι, μια επίσκεψη στον γιατρό είναι πάντα μια καλή ιδέα.

Πηγή άρθρου – news.gr

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here