Με απλά σχήματα, καθαρές εικόνες, χρώματα και μικρό κείμενο, ο Κρις Φέρι δίνει μια μικρή γεύση των επιστημών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΚΡΙΣ ΦΕΡΙ, ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΡΕΓΚΕΝΑΟΥ
«Αστροφυσική»
«Η επιστήμη των πυραύλων»
«Κβαντική φυσική για μικρά παιδιά»
μτφρ. Τίνα Νάντσου
εκδ. Παπαδόπουλος

Δεν είναι δύσκολο για τα μικρά παιδιά να ανακαλύψουν βασικές αρχές της φυσικής, της χημείας και των μαθηματικών. Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, η δύναμη της βαρύτητας (κάτι έσπασε), οι χημικές ενώσεις (κάποιος έριξε τη σόδα στο ξίδι και αφρίζει), η θεωρία των πιθανοτήτων (θα βάφω μέσα στις γραμμές ή θα βάφω το τραπέζι;) γίνονται μέρος της καθημερινότητας χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Μια βόλτα κάτω από τον έναστρο ουρανό σε μια ανέφελη νύχτα στην εξοχή, χωρίς τη φωτορρύπανση, πυροδοτεί ηλιακές καταιγίδες ερωτήσεων και προβληματισμών από μικρούς και πολύ μικρούς.

Ετσι η σειρά των τριών βιβλίων «Αστροφυσική», «Η επιστήμη των πυραύλων» και «Κβαντική φυσική για μικρά παιδιά» των εκδόσεων Παπαδόπουλος θα φανούν χρήσιμα σε όσους θέλουν να εισαγάγουν τους μικρούς ερευνητές στον κόσμο της επιστήμης με πολλές εικόνες και λίγα λόγια. Τη σειρά υπογράφει ο φυσικός Κρις Φέρι (στην «Αστροφυσική» συμμετείχε η αστρονόμος Τζούλια Κρεγκενάου) και τη μετάφραση έχει κάνει η φυσικός και εκπαιδευτικός Τίνα Νάντσου.

Στην «Επιστήμη των πυραύλων», ο συγγραφέας εξηγεί τα φαινόμενα της άντωσης και της προώθησης και πώς αυτά εφαρμόζονται σε μια σφαίρα, στο φτερό ενός αεροπλάνου και στον πύραυλο που πάει στο φεγγάρι. Κάθε σελίδα έχει μια μεγάλη καθαρή εικόνα και κείμενο που περιορίζεται σε μία ή δύο σειρές, για να είναι εύπεπτο και ξεκούραστο για τους μικρούς αναγνώστες.

Στην «Κβαντική φυσική», με χρώματα και απλά σχήματα ο Φέρι εξηγεί τη δομή του ατόμου και την ενέργεια που χρειάζεται ένα ηλεκτρόνιο για να «πηδήξει» μια θέση πιο ψηλά ή πιο χαμηλά για να καταλήξει σε έναν απλό ορισμό για το «κβάντο ενέργειας». Στην «Αστροφυσική», τα πράγματα γίνονται λίγο πιο σύνθετα και εισάγονται οι έννοιες της ενέργειας των αστεριών και των ατομικών στοιχείων. Υπάρχει και ο περιοδικός πίνακας –αλλά μην τον φοβηθείτε όπως ο υπογράφων στο σχολείο– για να δείξει το πλήθος των στοιχείων που υπάρχουν στη φύση. Το ιδιαίτερο στοιχείο του βιβλίου είναι πως καταλήγει στη γνωστή πια «συγγενική» σχέση του ανθρώπου με τα αστέρια μέσα από τα ίδια άτομα (π.χ. άνθρακας) που υπάρχουν στον οργανισμό μας και στο σύμπαν.

Αν μη τι άλλο, το «μπαμπά, θα γίνω αστροναύτης» αποκτά άλλη βαρύτητα.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here